Daca vrei sa urmezi o dieta cu cafea verde, poti s-o cultivi la tine acasa, in ghiveci
Cafeaua verde, inseamna in fapt o cafea obisnuita, neprajita, deci, nimic special, nimic deosebit, doar ca, daca-i cruda, cafeaua verde are multiple caracteristici utile in slabire, in special datorita prezentei acidului clorogenic in cantitati foarte mari.
De exemplu, daca discutam de cafeaua arabica, putem spune ca planta din care creste este una viguroasa, ce poate atinge si 8 ori 10 metri inaltime. De curand planta – cafeaua arabica este folosita si la noi in tara ca planta de decor, avand un frunzis foarte frumos.
Cafeaua poate fi cultivata in spatii luminoase, insorite. Cultivarea arborelui de cafea trebuie sa se faca astfel incat, ghiveciul sa fie asezat in fata unei ferestre, cu orientare estica, sa aiba soarele de dimineata. O locatie cu soarele dupa amiaza va omori aceasta planta.
Cafeaua se cultiva intr-un pamant bogat in nutrienti, ideala este combinatia de pamant de gradina, compost de frunze si nisip, cu proprietati usor acide (5.5 la 6.5).
Pamantul in care cultivam cafeaua verde trebuie udat cu atentie, si nu trebuie sa-l lasam sa se usuce niciodata complet, dar nici nu trebuie sa balteasca in apa. Excesul de apa este mai periculos decat lipsa apei din sol.
Cultivarea arboreului de cafea necesita in primul tand o umiditate foarte ridicata, motiv pentru care va recomand, daca o tineti in balcon, sa-l folositi din plin pentru uscatul rufelor, astfel veti crea o atmosfera umeda, prielnica pentru cafeaua verde.
Ca si ingrasament este indicat sa se foloseasca unul lichid pentru plante verzi, acesta aplicandu-se in apa de udare, in doze mici, din aprilie pana in septembrie, din doua in doua saptamani.
Inflorirea se realizeaza greu, iar fructele se obtin si mai greu, doar daca ati respectat cu sfintenie mediul propice de crestere si n-ati facut rabat de la niciuna din regulile de crestere ale cafelei. Chiar si in conditii optime, este posibil sa nu va alegeti cu minunatele boabe de cafea verde.
O planta matura contine in interior niste mici bace care ascund la randul lor in mijloc 2 bobite de cafea verde.
Cafeaua se inmulteste prin seminte, boabele mici, verzi de cafea plantandu-se intr-un substrat de pamant de gradina in amestec cu nisip si turba.
Cafeaua germineaza doar daca boabele de cafea sunt proaspete, iar cresterea este foarte lenta, deci nu va alarmati.
Florile plantei au o culoare alba, mici si stelate cu parfum foarte placut.
Pentru ca arborele de cafea sa creasca in conditii corespunzatoare, trebuie sa-i asigurati o lumina foarte buna dimineata si s-o feriti de razele puternice ale soarelui. Trebuie sa-i pulverizati frunzisul, si s-o tineti la o temperatura ce sa nu depaseasca 22 grade C.
Plantele obtinute din seminte infloresc abia la doi ani de la cultivare.
O sa vedeti ca primavara si vara frunzele arborelui de cafea cad si apar in locul lor flori albe in forma de stea, cu un miros placut. Dupa un timp, florile se transforma in functe, la inceput verzi, apoi rosii, semanand cu o cireasa mica si alungita. In fiecare fruct se gasesc cate doua boabe de cafea verde.
Arborele de cafea poate fi achizitonat si din magazine. De retinut este si faptul ca planta are o radacina pivotanta, deci, cu timpul, are nevoie de un ghiveci mai inalt, ransplantarea, trebuie sa fie facuta primavara, atunci cand radacinile depasesc inaltimea vasului.
Deci, doamnelor, puteti incerca sa obtineti minunata cafea verde chiar la dumneavoastra acasa, in ghiveci, bucurandu-va astfel si de planta ca atare, o planta decorativa, aspectoasa.