Machiajul. Tot ce trebuie sa stii.

Cum obtii un machiaj corect? Ce produse trebuie sa folosesti?

Orice tanara femeie trebuie sa-si gaseasca stilul propriu de machiaj, de aceea, atunci cand esti la inceput de drum in acest domeniu, este bine sa incerci diverse variante si sa ceri parerile prietenelor, pe care este bine sa le pui in garda anterior, astfel inca, sa nu ai surpriza de a ti se spune ce-ai vrea sa auzi si nu ce-ar trebui sa stii despre respectivul machiaj.

Deci, inainte de a incepe un machiaj, trebuie sa va gasiti stilul propriu, stil care ar trebui sa va puna in evidenta trasaturile frumoase si sa va ascunda defectele intr-un mod care sa puna baza resectului de sine, alaturi de celelalte caracteristici ale personalitatii dumneavoastra.

Nu este bine sa copiati stilurile altora, si nici sa tineti mortis sa fiti in pas cu moda. Machiajul poate fi adaptat usor la moda, insa, retineti ca nu moda va impune stilul de machiaj, ci doar propriile dumneavoastra trasaturi fizionomice.

Pe langa efectul de infrumusetare pe care-l asteptam de la un machiaj, trebuie sa tineti ca un machiaj este utilizat si pentru protectie, acesta este un motiv foarte important pentru a ne alege cu grija produsele cu care ne machiem.
Foarte multe femei sustin ca lipsa propriului machiaj se datoreaza lipsei de timp, insa, acest lucru este rareori adevarat, pentru ca, o mana formata in timp, poate crea un machiaj foarte reusit in doar cateva minute.

Palete de farduri

Cele mai importante reguli de care trebuie sa tiem seama pentru a obtine un machiaj reusit:

  • fardul trebuie aplicat pe un obraj curat;
  • pentru machiaj se vor obtine produse adaptate tipului nostru de ten;
  • machiaj se efectueaza la o lumina buna, astfel incat, umbrele sa ne ingradeasca obtinerea unui machiaj reusit;
  • machiajul trebuie sa fie corespunzator varstei noastre, atat fizice cat si psihice;
  • retineti ca orice linie de pe obrajul nostru poate insemna ceva, iar de obicei, liniile ascendente intineresc, iar cele descdente imbatranesc;
  • de asemenea, de retinut ca daca folosim culori inchise acestea vor estompa anumite suprafete, iar culorile deschise le vor scoate in evidenta;
  • o piele frumoasa se mentine doar prin eliberarea acesteia de orice urma de fard, deci, nu neglijati demacherea de doua ori pe zi, dimineata si seara, indiferent daca v-ati machiat sau nu.

Trusa de machiaj

Ce ar trebui sa contina trusa de machiaj a unei femei?
Machiajul este un element foarte important pentru o femeie, motiv pentru care, constanta trebuie sa fie cuvantul de ordine atunci cand discutam de machiaj. O constanta reprezinta pastrarea machiajului pe parcursul unei zile, indiferent de forma de activitate pe care o desfasuram, fie ca mergem la serviciu ori in parc la o plimbare.

O doamna trebuie sa aiba la ea o serie de produse de machiaj care s-o ajute in permanenta sa-si refaca machiajul, de-a lungului unei zile.

Sfatul meu este ca pentru trusa de machiaj pe care o luati cu dumneavoastra, la serviciu ori in alta locatie, sa alegeti produse de machiaj de dimensiuni mici, care sa nu va incomodeze la deplasare.

Evident, nu este o rigoare in a cara dupa dumneavoastra intreaga lista de produse de machiaj mentionate mai jos, insa, va puteti face un bagaj minimal, cu ce aveti nevoie fiecare dintre dumneavoastra.

Iata cam ce ar trebui sa contina o trusa de machiaj completa:

  1. Demachiantul. Chiar daca nu face parte din produsele destinate machiajului propriu-zis, demachiantul este necesar inaintea oricarei fardari. Reusita machiajului depinde foarte mult de modul cum ne curatam tenul inainte de machiaj. Demachiantul poate fi o crema sau un lapte demachiant, iar in cazul tenurilor grase se recomanda o lotiune demachianta.
  2. Lotiune tonica. Aceasta este obligatorie pentru demachiere si poate fi pe baza de plante sau efectiv o apa minerala simpla.
  3. O crema baza utilizata de regula ca baza pentru aplicarea machiajului, cu rol de protectie.
  4. Fondul de ten, ce poate fi sub forma de pasta, lichid ori crema.
  5. Fardul anticearcan ce se poate prezenta sub forma compacta sau sub forma de crema de culoare deschisa care se aplica peste fondul de ten si sub pudra. El mascheaza cearcanele si ochii infundati.
  6. Fardul corector este un produs cosmetic asemanator fondului de ten si se foloseste pentru estomparea unor defecte.
  7. Pudra pe care o gasim, fie sub forma de pulbere, fie lichida, fie diverse forme (mici sfere de diverse culori, cum este cazul unui produs marca Avon, de exemplu). Oricum, pudra trebuie sa fie in aceeasi culoare cu fondul de ten sau mai deschisa.
  8. Creionul dermatograf folosit pentru machiajul sprancenelor cat si pentru a da contur ochilor.
  9. Tusul pentru ochi, sub forma lichida ce se aplica cu o pensula fina pentru conturul ochilor.
  10. Fardul de pleoape se prezinta sub forma unor bastoane ori pastile compacte in diverse culori. Mai nou exista tot felul de variante de farduri pentru pleoape, care mai de care mai originale, ca forma si culoare.
  11. Rimelul ce poate fi compact sau lichid;
  12. Creionul pentru conturarea buzelor, se alege in functie de culoarea rujului, avand o nuanta mai inchisa.
  13. Rujul de buze. De obicei se recomanda folosirea a doua culori diferite.
  14. Lacul de buze, ce se prezinta sub forma unuui fard mai gras, in general sub forma de crema sau aproape incolor. Cu lacul de buze dam stralucire buzelor.
  15. O periuta aspra pentru perierea sprancenelor dupa pudrare.
  16. O perie pentru indepartarea excesului de pudra.
  17. O penseta pentru epilarea sprancenelor.

Despre istoria machiajului

In trecut, femeile egiptene erau adaptele unor bai parfumate, urmate de o fardare a intregului corp si evident a fetei, cu amestecuri foarte complicate, unele din ele nedescifrate nici pana in zilele noastre. Pentru ochi foloseau kohol-ul. Acest kohol era realizat prin sfaramarea galenei, un mineral alcatuit din sulfura de plumb si are un aspect lucios.

Vasul de ulei era facut dintr-o tigva, reprezentand primele ustensile cosmetice, in care se pastrau diferite alifii pentru infrumusetare si multiple alte scopuri. Acestea aparau pielea corpului de insolatii, de intepaturile insectelor, erau folosite contra frigului, vantului, etc. In acest scop, uleiurile de palmier, uleiului de ricin, untului, unturii, li se adaugau ierburi si diferite prafuri metalice.

Sulimanurile au luat nastere prin amestecul grasimilor cu diferite vopsele, de diferite culori, cele mai folosite fiind vopselele albe, de creta, marna, var, urmate de gama de nuante ale ocrului, incepand cu galbenul, pana la portocaliu si rosu. Unele dintre acestea sunt utilizate chiar si in cosmetica actuala.

Alifiile erau pastrate in vase ornamentale, de os, de ardezie, iar pentru prepararea lor se foloseau palete lucrate artistic. Multe din obiectele intalnite azi pe o masa de toaleta erau intr-un anumit fel folosite si in acele vremuri. Au fost gasite borcanase de os, in care se tinea pomada rosie pentru buze, paletele de farduri. Pentru aplicarea sulimanurilor erau folosite lopatele, unele in forma mainii omului, imitate in Egipt si lucrate din metale nobile.

Palete ornamentale din ardezie, sticlutele de os si borcanase cu capac, in care se pastrau crema, au fost gasite in grotele perioadei glaciare. Vasele japoneze inro, incrustate cu pietre pretioase, sunt imitatii ale acelorasi forme primite.

Lacul de unghii, colorat in nuante de roz si rosu aprins, nu reprezinta o descoperire a lumii moderne. Unele populatii primitive isi pileau mai intai minutios unghiile cu ajutorul unei pietre sau al unei ardezii si le vopseau apoi inculori aprinse. Dovezi despre aceasta practica mult indragita in China si in vechiul Egipt se gasesc la British Muzeum din Londra.

Cu 2500 de ani i.hr, cretanii erau mandri de femeile lor, pe care le prezentau frumos machiate si cu sanii goi.

Egiptenii puneau in mormintele lor borcanele si spatule de fardat, pentru a reamane seducatori chiar si in umbra mormantului.

Folosirea alifiilor de fata si a fardurilor s-a raspandit la Roma, unde in numeroase magazine se vindeau produse de parfumerie. Dupa caderea Imperiului Roman, folosirea cosmeticelor si a parfumurilor s-a pastrat numai in unele orase, ca Venetia, Genova, Florenta.

Cosmeticele apar si in Galia unde preotii foloseau diferite preparate pentru cult.
Cruciatii au adus din rasarit, intre altele, si diferite produse cosmetice.
Renasterea reinvie cultul frumosului si folosirea cosmeticelor, care ajung la rafinament deosebit in Italia, Franta, etc.

Femeile din grecia faceau o pasta din faina pe care o pastrau in timpul noptii si o inlaturau cu lapte. Caolina, rezina si apa de roze erau folosite pentru scoaterea petelor de roseata.

Epoca de aur a perucilor si mastilor la romani s-ar fi datrorat interesului pe care-l dovedeau barbatii pentru sclavele blonde aduse din tarile germane.

Fiecare popor, pe langa influentele sale, practica o seri de procedee cosmetice traditionale.
La fetele noastre de la tara existau anumite obiceiuri si trraditii cosmetice cu privire la prepararea si folosirea unui creme, alifii, rumeneli, dresuri, ape de fata, etc. Astfel, la Pasti, fetele isi inroseau obrajii cu coji de oua rosii, iar in alte ocazii rumenirea fetei se facea cu coada cocosului sau creasta cocosului, care are un rizom carnos, cu care se ungeau pe fata, dupa ce era mestecat bine in gura. In acelasi scop mai erau folosite frunzele rosii de rachita, brandusa de primavara, sfecla, bulbul de ceapa ciorii, etc. Pentru imbujorarea obrajilor erau folosite: cerneala rosie diluata in otet, hartie rosie de ambalaj, etc.

Sprancenele si pleoapele se inegreau cu funingine de pe fundul oalei, cu carbune de tulpina de busuioc sau cu dopurile arse. Chibriturile stinse serveau pentru a marca alunite.

Tehnici de machiaj

Machiajul inseamna indemanare, iar un machiaj reusit inseamna deja arta.

A capata in timp o anumita tehnica de a te machia necesita o doza de indemanare speciala pe care o pot capata in timp toate femeile. Evident, daca sunteti la inceput de drum cu machiajul, nu trebuie sa disperati, tehnica machiajului inseamna multa perseverenta si foarte multe incercari.

Un machiaj obisnuit, de incepatoare, inseamna aplicarea unei pudre si aplicarea unui ruj de buze. Abia dupa un timp putem sa incepem sa folosim fondul de ten, fardurile de obraz si de ochi si machiajul corector.

Machiajul obisnuit, de incepator, trebuie sa se rezume la a se apropia cat mai mult de culoarea naturala a pielii, sa fie cat mai discret. Pe masura ce evoluam cu tehnica machiajului, ne putem permite sa diversifica culorile si sa alegem combinatii interesante.

Demacherea ca element strans legat de machiaj, nu trebuie sa lipseasca niciunei femei, in nicio zi, indiferent daca si-a aplicat vreo forma de machiaj sau nu. Demachierea este o conditie esentiala pentru pregatirea obrazului in vederea machiajului, ea realizandu-se cu creme sau cu apte demachiant, ales in functie de natura tenului. Operatia de demachiere incepe intotdeauna cu ochii si cu buzele.

Aplicarea unui machiaj perfect incepe cu o masca, deoarece un obraz curat si odihnit asigura o reusita a machiajului.

Se sterge fata cu o lotiune tonica sau se pulverizeaza o lotiune de plante sau apa minerala si se sterge cu un servetel la final.

Se aplica apoi crema protectoare, se lasa cateva minute pentru a fi absorbita de piele, apoi se indeparteaza prin tamponare usoara.

Crema se alege in functie de tipul de ten, insa, in general, aceasta trebuie sa fie semigrasa, hidratanta si sa se intinda usor pe obraz.

Exista, asa cum stiti deja, creme pentru ten uscat si creme pentru ten gras, precum exista si creme pentru ten normal. Uneori putem alege doar un simplu lapte hidratant, datorita fluiditatii acestuia, se intinde mult mai usor si mai uniform pe piele.

Dupa ce am finalizat aceasta baza, intrecem la machiajul propriu-zis, aplicand fondul de ten.

Fondul de ten se aplica in cantitati mici, mai bine sa fie insuficient decat in exces, el trebuind sa formeze o pelicula fina, aproape invizibila.

Fondul de ten poate fi diluat cu lapte hidrant, daca observam ca nu s-a intins uniform pe piele.

Fondul de ten fluid sau crema este indicat pentru tenurile normale sau uscate. Pentru tenul gras se recomanda folosirea fondului de ten compact, acesta aplicandu-se cu un burete inmuiat in apa si sorts. Acest burete se freaca usor pe suprafata fondului de ten, se uniformizeaza cantitatea de fond de ten de pe burete si apoi se intinde pe obraji.

Fondul de ten compact este foarte bun pentru tenul gras pentru ca are o mare putere de acoperire, insa, nu este indicat sa fie folosit pe alte tipuri de ten, pentru ca usuca pielea.

Aplicarea fondului de ten, pe frunte, pe tample, in zonele de insertie a parului, pe aripile nasului, in santul nazo-labial, pe gat, fardul se estompeaza, astfel incat sa nu cream linii de demarcatie. Machiajul de seara necesita aplicarea unui fond de ten si pe decolteu, daca imbram o rochie decoltata.

Culoarea fondului de ten se alege cat mai apropiata de nuanta pielii noaste naturale sau usor mai inchisa. De asemenea, pentru machiajul se seara se recomanda o nuanta mai deschisa pentru fondul de ten.

Daca obrazul nostru are imperfectiuni, trebuie sa recurgem la un machiaj corector. Putem sa folosim pentru machajul corector, intr-o prima faza, fardul anticearcan, care se foloseste numai daca cearcanele sunt foarte pronuntate. Acesta se aplica peste fondul de ten, ca o semiluna si se ecstompeaza.

Peste fondul de ten se aplica fardul de obraz, ce se gaseste in general sub forma fluida sau de crema. Fardul de obraz se aplica pe marginea proieminenta a pometilor, pe lobul urechilor si pe varful barbiei. Aplicarea fardului de obraz trebuie sa imite o imbujorare naturala imprimata tenului, sa nu fie prea intens, iar culoarea se alege in general usor mai deschisa decat a rujului de buze.

Daca se utilizeaza un fard de obraz compact, acesta se aplica pest pudra, pentru a estompa marginile.

Pudra se aplica peste fondul de ten, bine intins si uscat cu un tampon sau cu un pamatuf.

Aplicarea pudrei se face incepand din mijlocul fetei: frunte, nas, barbie si apoi obraji, tample si maxilar, gat. Surplusul de pudra se indeparteaza cu un alt tampon curat.

Pentru fardare, este de preferat pudra pulbere, insa, pentru retusuri se foloseste pudra compacta. Daca avem un ten uscat si sensibil este bine sa evitati pudra compacta, deoarece accentueaza gradul de uscaicune a pielii.

Culoarea pudrei se alege intr-o nuanta usor mai deschisa decat cea a fondului de tin, pentru a imprima tenului transparenta si naturalete.

Aceasta este baza unui machiaj reusit, iar daca prindem aceste tehnici de machiaj, putem sa ne declaram cunoscatoare si putem trece la urmatoarele etape ale machiajului propriu-zis.

zonia.ro%20

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies