Zaharul este mai periculos decat grasimile

Ultimele studii de cercetare ne indica faptul ca zaharul este mult mai nociv decat grasimile

Chiar daca in ultimele decenii nutiritionistii ne-au recomanda un regim bogat in hidrati de carbon, cei a caror asimilatie a zaharului este lenta, cum sunt de exemplu cerealele cu bob intreg, fructele, legume si leguminoase, totusi, lucrurile nu sunt tocmai sanatoase.

Ultimii ai au fost dedicati unei abundente de pareri, care mai de care mai specializate si mai autorizate, cum ca, consumul de fructe si legume, consumul de cereale cele atat de bogate in fibre, reprezinta sanatatea insasasi, respectiv cea mai buna metoda de a slabi sanatos.

Iar pe de alta parte, tot ce insemna grasime era rau, era nepermis, in special cand venea vorba de diete.

Aceasta parere a oamenilor de stiinta, care indica grasimea, in special cea animala, ca fiind responsabila de problemele noastre de sanatate, s-a schimbat usor in timp.

Se ajunsese oricum prea departe. Pentru ca, inchipuiti-va ca cea mai mare sursa de proteine vine la pachet cu o multime de grasimi. Asadar, sa distrugem grasimile, fapt ce ne face sa aruncam cu ele si proteinele. Asadar, fara proteine, mai bine fructe si legume.

Si totusi, in ultima vreme, oamenii de stiinta au aratat ca cei ce consuma hidrati de carbon sunt tot timpul nesatui, sufera de foame, cu alte cuvinte. Acestor persoane le lipseste energia si cu greu reusesc sa slabeasca si sa-si mentina greutatea. Ultimele descoperiti au aratat ca in aceste cazuri exista un surplus de insulina ineficienta in sange, responsabila printre altele si pentru supragreutate.

S-a demonstrat de asemenea ca proteinele sunt cele mai utile in potrolirea apetitului. Asadar, daca aveti o problema de greutate, cel mai bine ar fi sa distribuiti carbohidratii in porti cat mai mici, si sa-i consumati impreuna cu o sursa de proteine, pentru ca altfel va stricati sanatatea.

Iata cateva sfaturi utile pentru un regim alimentar sanatos:

– luati cel putin trei mese pe zi, la un interval de minim 4 ore;
– includeti la fiecare masa o sursa de proteina (carne foarte slaba, peste, carne de pasare fara piele, albus de o, produse lactate fara grasime, leguminoase sau suplimente proteinice);
– evitati zaharurile rafinate (zaharul din comert si toate dulciurile realizate pe baza de zahar). De asemenea, fiti atenti la adosul de zahar din alimentele din comert. Spre exemplu, fulgii de porumb in marea lor majoritate contin zahar, asadar, uitati-va la ce cumparati sa nu aiba zahar adaugat.
– fiti atenti la alti carbohidrati, cum sunt: painea, paste fainoase, fructe. Consumati portii foarte mici, de preferinta cu o sursa de proteina.
– consumati cat mai multe fibre alimentare, dar asigurati-va ca nu au zahar adaugat.

Exista doua tipuri de fibre alimentare, anume cele solubile si cele insolubile. Fibrele solubile daca sunt asociate cu un regim sarac in grasimi ajuta la diminuarea colesterolului din sange si la diminuarea procentului de zahar din sange. Orzul, grapefruit-ul, anghinarea si taratele de ovaz sunt surse bune de fibre solubile.

Asadar, trebuie sa evitati zaharul rafinat, dulciurile, bauturile gazoase si prajiturile. Trebuie sa fiti atenti de asemenea la tipurile de glucide pe care le consumati. Este bine sa le alegeti pe cele care se absorb in mod lent. Painea alba, orezul alb, cartofii si pastele fainoase sunt glucide cu absorbtie rapida ce stimuleaza insulina si care trebuie consumate cu mare moderatie.

Este indicat sa consumati o sursa de proteine, o data la 4 ore. Proteine sunt cea mai eficienta hrana ce determina satietatea si taie apetitul, de asemenea, ele stimuleaza foarte putin secretia de insulina. Studiile de cercetare ne indica faptul ca, atunci cand mancam proteine, apetitul se diminueaza aproape imediat. Cele mai bune surse de proteine sunt: pestele, leguminoasele si carnea alba slaba. Daca alegeti carne rosie, trebuie sa va asigurati ca evitati toata grasimea vizibila.

Se pare ca principalul vinovat pentru determinarea obezitatii este insulina.

Glucidele ingerate sunt absorbite de organism si se regasesc in sange. Pancreasul reactioneaza si incepe sa produca insulina, un hormon destinat digerarii zaharurilor, favorizand utilizarea lor de celulele care le folosesc ca sursa de energie. Asadar, putin zahar provoaca secretia unei cantitati mici de insulina, mult zahar provoaca multa insulina. Cand concentratia de zahar din sange este prea scazuta, apare senzatia de foame. Cand excesele distrug acest ciclu, secretia de insulina nu mai este eficienta in digerarea zaharurilor. Rezultatul? Nimic mai mult decat o acumulare de insulina in sange, ineficienta in digerarea zaharurilor ceea ce poarta numele de hiperinsulinemie.

Acestea fiind spuse, aveti grija la zaharurile pe care le consumati, pentru ca in timp, daca intervin excese, puteti lua foarte mult in greutate.

Sinsay
Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies