Pentru a pastra frumusetea parului nostru, pentru a avea un par stralucitor si sanatos, trebuie sa-l ingrijim permanent.
Chiar daca ar parea un lucru de lasat la urma, parul este o oglinda a ingrijirii feminine, dar si masculine. Trebuie sa recunoasteti ca uitandu-va la o persoana cu un par urat, slinos, cu matreata, va uitati intr-o alta lumina, in sensul in care, parul este un element foarte important in caracterizarea fizica a unei persoane, iar de multe ori, desi nu este bine, parul da si o nota caracteristicia personalitatii posesorului.
Firul de par are o grosime ce difera de la individ la indivd, difera de asemenea in functie de culoare. Grosimea parului variaza intre 0,07 si 0,17 mm, iar lungimea parului depinde foarte mult de modul in care este ingrijit parul, dar si de caracteristicile genetice ale fiecarui indvid in parte.
Persoanele tinere, sanatoase pierd zilnic intre 20 si 30 de fire zilnic, iar celor mai in varsta, le cad pana la 100 de fire de par zilnic. Viata unui fir de par variaza in general intre 2 si 4 ani. Cresterea parului este intre 0,2 si 0,3 mm in 24 de ore. Cresterea parului variaza si de la anotimp la anotimp, motiv pentru care, vara parul creste mai repede decat iarna, si noaptea mai repede decat ziua.
Ingrijirea parului – produse dedicate
Sampoane si balsamuri pentru par – o multitudine de oferte
Numarul de fire de par pe care le are o persoana variaza in functie de fiecare persoana in parte, insa, in mare, acestea sunt in numar de :
- 150.000 fire la persoanele blonde – 180 fire per centimetru patrat;
- 110.000 fire la persoanele brune – 110 fire per centimetru patrat;
- 90.000 fire la persoanele roscate – 90 fire per centimetru patrat.
Firul de par este o anexa a pielii, alcatuit din tulpina si radacina.
De foarte multe ori, parul nostru este un adevarat barometru al sanatatii propriului nostru organism, hranirea acestuia fiind asigurata de vase sanguine foarte fine.
In functie de natura parului, acesta poate fi:
- par normal, adica un par mladios, stralucitor, acoperit cu un strat protector;
- par uscat si fragil, este un par ce se rupe usor, un par neprotejat de o secretie sebacee suficienta;
- par gras, este un par lucios datorita excesului de sebuum, firele de par sunt lipicioase, pielea capului este unsa cu sebuum, matreata se produse datorita cojirii excesive a pielii, aceasta impreuna cu sebuumul formand un strat umed ce se lipeste de pielea capului si inabuse porii parului.
Daca la inceput am scos in evidenta faptul ca un par neingrijit reprezinta un fapt mai mult decat negativ, la fel si un par mult prea ingrijit este la fel de periculos. O ingrijire prea energica, anumite tratamente repetate mult prea des pot altera lungimea parului si sanatatea pielii capului.
Natura parului si ingrijirea corespunzatoare
Natura parului si calitatile acestuia ne indica ce tip de par avem si cum trebuie sa-l ingrijim.
Dupa natura si proprietatile sale, parul poate fi: normal, uscat si gras.
Un par normal inseamna un par mladios, stralucitor, un par acoperit cu un strat protector de grasimi. Parul uscat inseamna un par fragil ce se rupe usor, neprotejat de secretia sebacee.
Parul gras inseamna un par lucios, cu exces de secretie sebacee, cu fire lipicioase, cu pielea capului unsa cu sebuum din abundenta. Matreata se produse datorita cojirii pielii, acea formand impreuna cu sebuumul un strat umed ce adera la pilea capului si inabuse porii parului.
Iata cateva recomandari de ingrijire a parului, in fuctie de tipul acestuia:
Parul Uscat
Parul uscat este lipsit de luciu din cauza lipsei de grasimi. Un asemenea par se spala corect la 7-14 zile si i se asigura o igienta elementara. In locul sapunului, puteti sa folositi spalatul cu galenus de ou, cu care frictionam pielea capcului cu ajutorul degetelor sau cu un burete. Parul se caleste mai apoi in mai multe ape, iar la ultima clatire se adauga putin otet, pentru a-i da parului suplete.
Pentru parul uscat se prefera sampoanele pe baza de galbenus de ou, musetel, lanolina, care nu doar curata parul, dar asigura si pielii capului grasimea necesara.
Inainte de spalare, este indicat sa gresam parul cu ulei de ricin sau de masline, usor caldut. Dupa gresare, se infasoara capul intr-un prosop curat inmuiat in apa calda si stor foarte bine, care se pastraza timp de una – doua ore, dupa care se trece la spalarea propriu-zisa a parului. Clatirea se face in mai multe ape. Cea mai buna apa suportata de un par uscat este apa de ploaie.
Daca parul este si anumeic, este indicat sa folosim lotiuni tonice stiulente, se pot face masaje locale cu solutii ori creme pe baza de vitamina A, acid pantotenic, etc.
Parul despicat la varf se ingrijeste ca si cel uscat. Spalarea se recomanda sa se faca o data la doua saptamani. Un perioaj usor ziua este indicat. Se evita sampoanele detergente, uscarea parului cu uscatorul (feonul) sau casca ori alte abuzuri de ingrijire ale parului.
Parul gras
Parul gras este unsuros si se murdareste repede, pentru ca acumuleaza particule fine din aer. Parul grase se spala cel putin o data pe saptamana cu sapun sau de preferat cu sampon. Saponul se utilizeaza cu grija, aplicandu-se pe un mic burete, cu care vom spala foarte bine radacina parului si pieea capului. Daca aveti un par de culoare deschisa, este indicat sa folositi un decoct pe baza de musetel si apa (25 g musetel la 500 ml apa).
Parul normal
Parul normal se spala o data la 10 zile, spalarea la itnervale prea scurte fiind contraindicata, deoarece dauneaza echilibrului cutanat.
Pentru parul normal nu se recomanda un tratament foarte energic, ori o ingrijire excesiva. Masajul si periajul parului normal se face cu blandete, dimineata si seara, pret de 2-3 minute.
O data pe luna este indicata o baie de ulei. De asemenea, galbenusul de oua se poate constitui intr-un foarte bun sampon. Daca insa preferam un sampon din comert, putem sa ne indreptam catre cele pentru copii, sampoane neutre si inofensive. Foarte improtanta este claitrea abundenta a parului dupa aplicarea samponului.
Ingrijirea parului
Un par frumos inseamna un par ingrijit, de aceea nimeni nu trebuie sa neglijeze acest aspect al ingrijirii parului.
Pentru ingrijirea parului se folosesc diverse ingrediente, insa, de baza sunt apa si sapunul ori samponul.
Apa cu care ne spalam parul trebuie sa fie o apa saraca in saruri, deci, sa nu fie o apa dura, deoarece ne irita pielea capului, iar firele de par devin fragile si friabile. Duritatea apei poate fi diminuata prin adaugare de bicarbonat de sodiu, in proportie de o lingurita de bicarbonat la un litru de apa. De asemenea, in apa cu care ne clatim parul putem sa adaugam zeama de lamaie, o lingura de otet sau de sare.
Cea mai bun apa pentru par este apa de poaie.
Sampoanele pe care le folosim pentru ingrijirea parului trebuie sa se potriveasca foarte bine tipului nostru de par. La fel ca si in cazul tenului, si cand vine vorba de ten, trebuie sa avem un diagnostic in timp util, adaugam noi, astfel incat, produsele pe care le folosim pentru ingrijirea parului sa fie potrivite tipului nostru de par si nevoilor acestuia. De exemplu, daca avem un par gras, nu ne ingrijim parul cu un sampon special conceput pentru un par uscat.
Cand discutam de smponarea parului, discutam de curatarea parului, de inlaturarea particulelor de praf acumulate zilnic in parul nostru. Un sampon bun si eficient trebuie sa formeze o masa spumanta abundenta, sa aiba o actiune detergenta, de curatare, farfa sa-i indeparteze complet sebumul care asigura supletea si rezistenta parului nostru.
Sampoanele pot fi de mai mult feluri: uscate, fluide sau de tip crema.
In general, sampoanele lichide, cele mai des utilizarte de fapt, sunt solutii apoase de sapunuri de potasiu, trietanolamina, lecitina, galbenus de our, cu sau fara alcool.
Unele sampoane lichide contin si agenti tensioactivi. Indiferent de natura lor, sampoanelor li se pot adauga si substante nutritive, de genul: vitamine, extract de plante, extract de fructe, etc.
Obtinerea unor efecte speciale asupra parului, implica introducerea intr-un sampon a unor substante de genul: sulf, vitamine, lecitina, extract de plante (hamei, coada soricelului, musetel, anason, menta, salvie, aloe, levantica, etc)
Aspecte pe care trebuie sa le aveti in vedere la alegerea si achizitionarea unui sampon:
- daca este vorba de un par decolorat, samponul trebuie sa fie acid, astfel incat sa neutralizeze actiunea alcalina a produselor folosite pentru decolorare;
- daca este vorba de un par ondulat, de un par ondulat permanent, samponul utilizat trebuie sa fie alcalin, deoarece cel acid franeaza actiunea lichidului utilizat pentru obtinerea respectivului aspect al parului;
Iata si o reteta de sampon pe care o puteti prepara singuri acasa: doua-trei galbenusuri de ou, 30 ml rom si 10 g ricin. Acest amestec (frecat bine cu o lingura de lemn), se aplica pe pielea capului si se frictioneaza bine, apoi se caleste parul bine cu apa, iar la ultima clatire se adauga si o lingura de otet.