Femeia de azi este o transformare sau doar un mit?

Sunt femeile din zilele noastre altfel decat cele de acum cateva zeci de ani in urma? Femeia de ieri si de azi.

In general despre femei se spune ca sunt spulberatoare de mituri, din acest punct de vedere, chiar si din perspectiva lungimii rochii, mentalitatea feminina s-a schimbat, insa, doar pe alocuri, si-n punctele esentiale, cum ar zice nenea Iancu.

Cine sunt femeile care ne guverneaza vietile? Sunt mama, neveste, surori, prietene, mai nou sefe, activiste de partid, ministrese, etc. Sunt doar roluri pe care femeile le joaca, cu calitatile si defectele lor, cu preferintele si obisnuintele lor, cu frustrarile si implinirile lor. Femeia este neschimbata in felul ei, insa, modificata in perceptia societatii ce a evoluat de cateva decenii incoace.

Cum putem sa deosebim ceea ce credem despre femeia de langa noi, fie ca vorbim de fiica, mama, prietena sau sefa ori partener de afaceri si prima impresie pe care ne-a creat-o aceasta in momentul cand am cunoscut-o.  Despre stereotipuri putem sa discutam cat e lumea si pamantul, iar cand vine vorba despre cele feminine, putem sa ne luam gandul de a stabili o perioada chiar si relativa de timp.

Femeia de azi este o femeie actica, care vrea sa faca bani, chiar si in timpul sau liber, care se preocupa de aparentele fizice, facand sport cat este necesar. Femeia de azi pastreaza aparentele de gospodina, desi, in ultima vreme barbatii sunt mult mai solicitati la treburile casnice, decat erau acum  cateva zeci de decenii in urma, chiar si decat erau acum cativa ani in urma.

Femeia de azi isi manifesta interesul cultural in special prin frecventarea spectacolelor de teatru sau film, mai putin prin a citi carti. Modalitatea preferata de femei de a fi in pas cu actualitatea ramane, ca si in cazul barbatilor, televiziunea, insa, spre deosebire de barbati, femeile mai cumpara din cand in cand si cate o revista, in special cele mondene, culinare ori de amenajari interioare.

Femeia de azi raman, asa cum era si cu un veac in urma, mai emotiva, mai rezervata, mai fragila si mai putin sigura decat barbatii. Chiar daca intalnim si femei de afaceri puternice, ori femei ce activeaza in posturi de conducere cu o mare responsabilitate, totusi, acest segment este pe departe de a fi luat in calcul procentual, ca sa rastoarne, in cazul nostru numarul telespectatoarelor amatoare de telenovele, emisiuni telenovelistice, ori alte tipuri de show-uri de gen.

Calitatea deosebita a femeii de azi, ce le avantajeaza in fata barbatilor, si care le-ar putea deveni un atuu important in societatea de maine, este aceea de a respecta regulile. Femeile respecta regulile mult mai constiincios decat barbatii, iar acest fapt este unanim recunoscut.

In privinta sarbatorilor specifice feminine, gen 8 Martie, ori cele cu un parfum feminin aparte, cum este „ziua indragostitilor” femeile le percep ca fiind asociate unor circumstante deosebit de placute, iar din prisma persoane feminine ce va transmite aceste randuri, va pot spune ca exista in aceasta perceptie placute si un strop de rautate amestecat cu un soi de razbunare, fireasca de altfel in societatea de azi.

Evident, tineti cont de faptul ca exista femei si femei, la fel cum exista barbati si barbati. Nu putem sa ne raportam la femei ca la niste telenoveliste, iar la barbati ca la niste microbisti.

Femeia de azi are nevoie de ajutor, inca, din partea barbatului, insa, isi pastreaza avantajul in fata naivitatii barbatului, fapt ce se va reflecta in societatea de maine, vom vedea in cel mod.

zonia.ro%20
Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies