Ingrijirea manilor si picioarelor

Un salut cu o mana neingrijita schimba radical raportul unei intalniri.

Indiferent de natura sau scopul unei intalniri dintre doi oameni, prezenta unor maini neingrijite la unul dintre parteneri inseamna in majoritatea cazurilor, esecul respectivei intalniri (de afaceri, de serviciu, amoroasa, intamplatoare, etc).

Deoarce manile sunt supuse zilnic actiunii unui foarte mare numar de substante, substante ce iau contact cu pielea si pot cauza uneori iritarea ei, trebuie sa fim din ce in ce mai preocupati de ingrijirea si protejarea mainilor.

Care sunt cauzele care afecteaza pielea dupa maini? In primul rand factorii atmosferici, cum ar fi: gerul, umezeala, caldura, etc. In al doilea rand si o simpla spalare cu un sapun inseamna degradarea pielii, prin indepartarea stratului gras, care se constitutie intr-o protectie a pielii si pe care trebuie s-o redam in mod artificial mainilor. Ce sa mai vorbim despre numeroasele tipuri de detergenti ce ne afecteaza pielea in cele mai diferite si imprevizibile moduri.

Evident, am vorbit la inceput de scopul exclusiv estetic al mainii, si totusi, exista un alt scop si mai important, anume, cel de protectie. Este cunoscuta ideea ca manile sunt cartea noastra de vizita, in sensul ca ingrijirea mainilor reprezinta un fapt pe care-l ca remarca cu usurinta un interlocutor. Si retineti, un interlocutor remarca mainile ingrijite sau nu, nu bogatia inelelor sau bratarile cu care ne incarcam mainile, dintr-un motiv sau altul.

ingrijire maini picioare

Curatirea mainilor trebuie sa fie facuta in mod riguros si cat ai des, dupa orice fel de activitate, in special dupa cele executate in baie (indifierent de natura lor). Curatearea trebuie sa nu fie facuta cu substante alcaline, este bine sa alegem substante neutre.

Indepartarea unor pete de pe maini se poate face cu o piatra ponce umezita in prealabil in apa.

Apa cu care ne spalam mainile nu trebuie sa fie prea rece, nici prea calda. Dupa ce ne spalam pe maini trebie sa avem grija sa le ungem cu o crema hidratanta.

Recomandarile noastre pentru sapunul de spalat de maini este sa utilizati sapu cu glicerina sau cu un pH cat mai aproape de cel neutru.

Cum ai grija de mainile si picioarele tale?

Mainile si picioarele trebuie sa fie ingrijite in permanenta.

Fie ca vorbim de sezonul cald, cand mainile si picioarele sunt expuse la soare, pielea acestora suferind o transformare destul de accentuata, fie ca discutam de sezonul rece, cand pielea mainilor si picioarelor se afla de asemenea intr-o schimbare, masurile pe care trebuie sa le luam pentru a ne ingriji mainile si picioarele trebuie sa fie unele permanente, iar principala actiune pe care trebuie s-o intreprindem in acest sens este cea de curatare.

Indeparteaza petele de tutun de pe maini. Freaca0ti timp de 5-10 minute degetele si unghiile patate de tutun cu o umatate de lamaie proaspat taiata, pentru a curata pielea in mod natural fara a o usca. Frecarea dosului mainilor cu lamaie va decolora si petele de batranete.

Protejeaza-ti mainile de soara. Vara este bine sa-ti acoperi mainile cu un strat de crema de protectie solara sau sa folosesti o crema de maini cu un factor de protectie solara pentru a-ti proteja pielea de uascare, de riduri si imbatranire prematura.

Exfoliaza bine. Amesteca ulei de migdale si sare in palma unei maini si foloseste pasta obtinuta pentru a-ti exfolia pielea de pe dosul palmelor si incheieturilor degetelor – mainile tale se vor simti si vor arata mai moi ca matasea.

Protejeaza-ti mainile cu manusi. Poti preintampina aparitia unor probleme purtand manusi de cauciuc atunci cand speli vase sau cand te ocupi de treburile de menaj. Ai grija ca expunerea mainilor la substante chimise, mai ales la inalbitori sa fie minima.

Stai cu mainile in apa calda pentru a evita aparitia ridurilor. Lasa mainile in apa calduta timp de cinci minute, apoi foloseste crema de maini preferata, potrivita pielii mainilor tale. Apa patrunde astfel in piele, iar crema formeaza un strat protector, aparand-o si conferindu-i o senzatie de usturime.

Pentru tratamentul de noapte al mainilor care va hidrata pielea si ii va conferi fermitate, aplica un strat generos de crema pe maini, apoi pune-ti o pereche de manusi si tine-le toata noaptea.

Daca ai varfurile degetelor uscate, cuticulele descuamate sau unghiile exfoliate sau cu striatii, revitalizeaza-le strangand cat de tare posibil varful fiecarui deget timp de cinci secunde pentru a activa astfel circulatia sanguina la nivelul unghiilor.

Tine crema de maini la indemana. Procedeaza la fel precum cosmeticienii si pastreaza crema de maini langa toate chiuvetele astfel iti va fi mai usor sa-ti reimprospatezi stratul de protectie ori de cate ori te speli pe maini.

Poti folosi sare impotriva uscaciunii. Daca ai mainile uscate, aspre sau daca te ustura, scufunda-le in apa sarata timp de 15-20 de minute, apoi clateste-le cu apa curata. Asta va reduce umflarea lor si va restabili echilibrul fluidelor.

Scoate-ti negii cu papadie. Tulpina de papadie este considerata de multa vreme benefica in combaterea negilor. Aplica sucul unei tulpini de papadie pe neg de doua sau de trei ori pe zi, vreme de cateva saptamani, pana cand negii dispar.

Lasa picioarele sa respire. Fii o frumusete desculta si lasa-ti picioarele libere, sa respire, astfel vei evita multe probleme cum ar fi cele datorate infectiilor fungice. Foloseste de cate ori este posibil sosete cu fibre naturale, care lasa pielea sa respire si incearca sa mergi desculta cel putin o ora pe zi.

Portocala este cheia unui picior frumos. Maseaza-ti picioarele cu ulei de portocale, care va contribui la eliminarea toxinelor si a impuritatilor din piele si va intensifica procesul de regenerare al celulelor. Maseaza partea carnoasa a talpii prin miscari circulare, apoi indreapta-te spre partile laterale si spre calcai.

Racoreste-ti picioarele cu mango. Racoresteti picioarele incinse sau transpirate cu suc de mango, suc ce revitalieaza pielea picioarelor si iti da o senzatie de usurime, de confort. Iti poti inmuia picioarele in sucul de mango timp de cateva minute sau le poti tampona cu discuri din bumbac inmuiate in suc, apoi fa o baie calda.

Dormi cu sosete noaptea. Inainte de a merge la culcare, exfoliaza-ti pielea de pe picioare si aplica un strat de crema sau de ulei, apoi trage-ti o pereche de sosete pentru a e ajuta sa se hidrateze cat mai bine toata noaptea. Cand te trezesti dimineata vei avea pielea picioarelor la fel de fina ca a unui bebelus.

Racoreste-te cu menta. Invioreaza-ti oboseala picioarelor si mai ales a talpilor si a pulpelor cu produse pe baza de uleiuri esentiale de menta si eucalipt, despre care se stie ca au efecte revitalizante. Sau poti opta pentru un produs neparfumat si adauga-i menta.

Foloseste piatra ponce pentru pielea aspra. Pentru a indeparta pielea aspra de pe talpi, freac-o cu piatra ponce dupa ce ti-ai tintuit picioarele in apa cel ptin cinci minute pentru a inmuia zonele problematice, cum ar fi pernitele talpilor si calcaielor. Piatra naturala va indeparta pielea moarta si va intensifica circulatia sanguina in zona, stimuland regenerarea pielii.

Poarta o marime potrivita la incaltamine. Daca incaltamintea te trange, vei avea probleme pe termen lung, cum ar fi monturile si bataturile care apar in zonele supuse presiunii precum si ingrosarea pielii pe alte portiuni, care apar pentru ca piciorul sa fie protejat de presiunea exercitata de incaltaminte.

Daca suferi de bataturi, fa o vizita la cabinetul de podiatrie. Doctorii de acolo vor aprecia si modul in care mergi si forma piciorului, pentru a vedea daca exista cauza fizice pentru problemele tale si vor fi capabili sa-ti ofere sfatul si sa faca interventia chirurgicala de rigoare pentru unghiile incarnate.

Nu folosi lama pentru bataturi. Nu-ti indeparta niciodata pielea batatorita cu o lama si nu le da voie asistentelor sau pedichiuristelor sa foloseasca asa ceva. Asta nu va face decat sa stimuleze pielea sa gemereze si mai multe straturi pentru a le inlocui pe cele vechi. Terapeutul poate folosi un exfoliant puternic pentru indepartarea pielii groase.

Mainile si picioarele ingrijite natuaral

Alege pentru ingrijirea mainilor si picioarelor produsele naturale, fie cumparate, fie preparate acasa
Ce trebuie sa alegi pentru ingrijirea mainilor?

Rosii. Zeama de rosii catifeleaza pielea si atenueaza sau vindeca iritatiile produse de detergenti. Un lapte nutritiv pentru maini se poate prepara din 50 ml suc de rosii, o lingurita de glicerina si un varf de cutit de sare. Se ung mainile, apoi se maseaza usor.

Gutuia. Semintele de gutui, preparate ca macerat se folosesc pentru tratarea crapaturilor de pe maini.

Lamaia. Se freaca mainile cu felii de lamaie, in caz de crapaturi ale pielii mainilor; totodata fortifica unghiile fragile.

Stejarul. Decoctul de stejar se foloseste contra transpiratiei mainilor.

Cartoful. Pasta de cartofi se aplica pe maini in cazul cand acestea se invinetesc cu usurinta.

Usturoiul. Poate fi folosit contra negilor, avand proprietati antiseptice.

Ghiocelul. Contra petelor de pe maini se foloseste sucul de ghiocel.

Rostopasca. Rostopasca are actiune antiseptica, trofica. Se foloseste in special laptele proaspat din rostopasca, contra negilor. Laptele de rostopasca se obtine prin presarea plantei; are o culoare galben-portocalie.

Telina. Telina se foloseste pentru ingrijirea mainilor care se inrosesc si se invinetesc. Se fierbe in 500 ml apa 2 teline mijlocii, timp de 30 de minute; se introduc mainile in solutia respectiva timp de 10-15 minute.

Ce alegem pentru ingrijirea picioarelor?

Castanul. In medicina populara castanul este folosit contra degeraturilor sub forma de bai sau cataplasme.

Stejarul. Decoctul se foloseste contra transpiratiei excesive a picioarelor si contra degeraturilor.

Nucul. Decoctul preparat din 600 g frunze de nuc la 4 litri apa se foloseste la baia de picioare, in cazul picioarelor umflate si a transpiratiei picioarelor – antisudorific.

Telina. Se foloseste planta intreaga pentru combaterea degeraturilor se fac bai locale timp de 3-5 zile. Se taie telina marunt, se pune la fiert in 2 litri de apa timp de 45 de minute. Baile se fac de 2-3 ori pe zi, reincalzind decoctul preparat.

ceapa. Se recomanda cataplasme cu ceapa fiarta contra degeraturilor.

Prazul. Medicina populara il foloseste contra bataturilor. Din frunzele de praz, macerat in otet, se fac aplicatii locale timp de cateva ore.

Usturoiul. remdiu util contra bataturilor, aplicandu-se cataplasme de usturoi la locul respectiv si lasandu-le peste noapte. Se poate folosi si otetul de usturoi preparat din 30 g usturoi macerat timp de 10 zile in 500 ml otet, De asemenea, se pot face aplicatii locale cu bulbi fierti de usturoi – calzi, la termparatura maxima suportata de piele.

Varza. Infuzia sau foi de varza ca atare este indicata contra degeraturilor.

Menta. Pentru bai la picioare ca decongestionant si pentru combaterea transpiratiei.

Urechelnita. Iarba ciutei sau iarba grasa. Se recomanda in tratarea bataturilor, aplicand frunzele direct pe locul respectiv.

zonia.ro%20

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies