Ingrijirea zilnica a tenului

Orice machiaj incepe cu etapele de curatire, ingrijire si protejare a tenului.

Orice actiune de tip cosmetic incepe cu o curatare in prealabil a tenului, precum orice actiune de ingrijire a tenului incepe cu folosirea apei.

Principala compoenenta a ingrijirii tenului este reprezentanta de apa, un agent cosmetic natural folosit din toate timpurile, indiferent ca este vorba de o spalare obisnuita, de bai, de comprese, ori de cosmetice complicare in care apa are rolul principal.

Apa se foloseste indeosebi pentru curatirea si hidratarea pielii, iar temperatura la care este folosita apa reprezinta principalul punct de interes. de exemplu, apa calda dizolva mai bine celulele moarte, insa, apa prea fierbinte are o actiune agresiva de degresare ce indeparteaza complet sebuumul, fapt ce poate conduce in timp la dilatarea porilor si imbatranirea pielii.

Asadar, temperatura cea mai potrivia pentru apa de spalat este temperatura camerei. Daca ni se recomanda de catre specialisti folosirea unor comprese cu apa fierbinte, este bine sa folosim la final comprese cu apa rece, astfel se va realiza contractia pielii si porii se vor inchide.

Apa rece tonifica pielea, insa o vasocontractie exagerata poate conduce la ofilirea pielii, prin reducerea cailor de hranire, datorita faptului ca porii se inchid foarte tare.

O actiunea foarte utila pentru ten este reprezentata de vaporizare. Astfel, expunerea tenului la vaporii de apa (la aburi) determina:

  • inmuierea pielii si eliminarea celulelor moarte
  • eliminarea resturilor de murdarie si de sebuum de la suprafata pielii
  • activarea circulatiei sanguine
  • dilatarea porilor in vederea extragerii cu usurinta a comedoanelor
  • hidratarea usoara a pielii

O baie de abur este recomandata cel putin o data la doua saptamani, pentru tenul gras sau cel putin o data pe luna pentru tenul uscat. Baile cu aburi nu sunt recomandate pentru tenurile afectate de cuperoza.

Cum procedam pentru o baie cu aburi?

  • ne prindem intai parul cu o bentita;
  • curatam obrazul cu un lapte demachiant sau cu o crema demachianta;
  • ungem pielea din jurul ochilor cu o crema grasa ca sa nu fie afectata de expunerea la aburi;
  • obrazul se expune deasupra unui vas cu apa fierbinte, acoperindu-ne capul cu un prosop, caz in care aburul nu trebuie sa fie foarte fierbinte, pentru a nu ne irita tenul si mai ales zona gatului (pielea in aceasta zona fiind mult mai fina);
  • expunerea nu trebuie sa fie mai mare de 5-10 minute;
  • in vasul de apa se pun diverse plante in functie de scopul dorit: de exemplu putem sa folosim musetel sau tei pentru o actiune decongestiva, albastrele pentru calmarea tenului si a ochilor, pentru tenul gras putem alege hamamelis, nalba sau soc pentru tenul uscat, etc.
  • daca folosim comprese, inmuiem in infuzie de musetel, tei, sunatoare, patlagina si mentinem pe fata timp de 15-20 de minute, dupa care aplicam o crema hranitoare.

Aceste prime operatiune ce fac parte din igiena zilnica a tenului nostru, reprezinta principalele actiuni cosmetice.
Orice aplicare a unui produs cosmetic inseamna sa trecem prin aceste prime actiuni.

Mai departe sa vedem ce pasi mai sunt de urmat pentru a obtine o ingrijire buna a tenului.

Demachierea reprezinta o etapa importanta in curatirea tenului, aceasta operatiune fiind indicat a se realiza atat dimineata inainte de machiere, cat si seara pentru o demachiere completa si aplicarea cremelor de noapte.

Este foarte importanta aceasta etapa de demachiere, iar alegerea demachiantului trebuie sa fie facuta in functie de tipul nostru de piele.

Dupa operatiunea de demachiere, urmeaza cea de tonifiere, la fel de importanta, mai ales ca reprezinta baza oricarei creme hranitoare.

Tonifierea reprezinta a doua operatie ce urmeaza curatirii, ea constand efectiv in aplicarea lotiunilor tonice.

Dupa aceasta etapa urmeaza hranirea tenului, iar pentru hranire se folosesc cremele nutritive de zi sau de noapte.

Dimineata, dupa operatiunea de hranire, adica de aplicare a unei creme nutritive, se recomanda si aplicarea unei creme de protejare. Protejarea tenului se realizeaza in special cu pudra, recomandata indeosebi pentru tenurile grase, datorita calitatilor sale absorbante, dar si tneului uscat, daca inainte de pudrare se aplica o crema grasa sau o creme de umplere. Aceasta reprezinta in fapt baza aplicarii machiajului zilnic.

Definirea tipului de ten

Definirea tipului de ten reprezinta startul oricarui tratament cosmetic.

Chiar daca pentru unii, acest aspect reprezinta unul minor, definirea tipului de ten reprezinta uneori o problema esentiala, mai ales cand vine vorba despre tratarea unor afectiuni, ori chiar aspecte cosmetice mai deosebite.

Ei bine, plecand de la aceasta idee, inainte de a intreprinde orice actiune asupra tenului dumneavoastra, stabiliti-va tipul de ten. In acest fel veti fi siguri ca alegeti calea corecta, ca alegeti tratamentul corect, ca alegeti produsele cosmetice corecte si mai ales potrivite. Chiar daca anumite produse cosmetice nu creaza probleme doar pentru faptul ca le-ati folosit pentru un ten pentru care nu erau recomandate, asta nu inseamna ca va si sunt de ajutor. Oricum, ca tot veni vorba, mare atentie si la categorisirea produselor cosmetice in functie de tipurile de ten.

Haideti sa vedem ce tipuri de ten intalnim si cum le deosebim:

Tenul normal

Tenul normal este un ten ce se caracterizeaza prin pori fini, printr-o piele mata, catifelata, tip de ten intalnit destul de rar mai ales ca copii inainte de pubertate.

Tenului normal ii corespunde o piele destul de sensibila; aceasta piele suporta greu apa dura calcaroasa, tolerand mai repede apa de ploaie, apa fiarta si racita, apa distilata sau pur si simplu apa minerala (plata nu carbogazoasa sau carbogazeificata).

Acestui tip de piele nu-i sunt recomandate sapunurile, iar daca totusi le folosim este bine sa le alegem pe cele neutre sau usor acide, dar, oricum, sa variem sapunurile la folosire.

Spalarea exagerata a unui ten normal conduce la uscarea pielii, iar cei ce fac abuz de sapun, indepartand stratul de piele naturala, deterioreaza pielea, expunand-o riscurilor.

Curatirea tenului normal se face cu o crema demachianta sau cu lapte demachiant, dupa care se utilizeaza o lotiune tonica.

Dupa caratirea tenului se recomanda aplicarea unei creme mai grase, tip crema de noapte.

Dimineata se foloseste crema de zi, utila atat in protectia pielii, dar si ca suport pentru aplicarea stratului de pudra.

Tenul gras

Tenul gras are aspect lucios, este un ten lipsit de suplete, este unsuros, in special pe frunte, pe aripile nasului si pe barbie, sub buza inferioara. Pielea grasa are porii dilatati, fapt datorat excesului de sebuum, iar daca acest ten nu este ingrijit in timp, capata o culoare galbuie.

Tenul gras este mediul favorizant aparitiei comedoanelor si chiar acneei si se intalneste indeosebi la femeile brunete.

Conform specialistilor, tenul gras poate fi: ten gras uleios ( lucios si daca-l apesi usor prezinta o suprafata neteda) si ten gras asfixis (este tenul uleios afectat in timp de execesul de sebuum, si de un prost tratament).

Pentru curatarea tenului gras se folosesc apa si sapunul, iar daca pielea in sine prezinta intoleranta la sapun, este bine sa-l folosim doar de 2-3 ori pe saptamana.

Daca tenului gras i se asociaza si o forma de acnee, este indicat sa se utilizeze o apa fiarta si racita, iar in loc de prospot pentru uscare sa folosim servetele de hartie pe care sa le aruncam mai apoi.

Se evita folosirea cremelor de curatat, cele ce pot accentua stratul de grasime a pielii si pot provoca mai multe neajunsuri decat binefaceri, cum ar fi: aparitia punctelor negre, aparitia costurilor, etc.

Pentru curatirea unui ten gras se poate folosi o solutie din abus de ou amestecat cu zeama de lamaie (jumatate de lamaie) si 15 ml alcool, adaucat treptat, picatura cu picatura.

Tenurile grase pot fi demachiata cu un amestec de 70 g tarate de grau, 20 g malai, 10 g bicarbonat de sodiu.

Inainte de culcare, tenul gras se curata, se va degresa foarte bine. Se recomanda lotiunile pe baza de acid salicilic sau lotiuni astringente care contin alaun.

Pentru tenul gras nu este indicata utilizarea cremelor de noapte. Dimineata, dupa o spalare cu apa, se aplica o creme usoara hidratanta, hranitoare. Pudrele sunt foarte utile pentru tenul gras deoarece absorb excesul de grasime din pori si fac sa dispara luciul specific tenurilor grase, atat de deranjant.

Pentru ingrijirea tenului gras se recomanda masti calde sau comprese reci. Mastile recomandate pentru tenul gras sunt cele absorbante pe baza de tarate de grau, de caolin, albus de ou, drojdie de bere, etc.

Tenul uscat

Tenul uscat este in general foarte fin, subtire, fragil, usor iritabil si de asemenea este tenul ce se descuameza usor. Tenul uscat este cel mai expus ridurilor fine.

Tenul uscat poate fi un datorat unei lipse de grasime sau uscarea poate proveni din lipsa hidratarii, deci, sa fie vorba de un ten dezhidratat.

Pieea deshidratata este stearsa, brazdata de riduri fine. Daca prindem intre degete piele se simte lipsa de elasticitate, lipsa de suplete.

Un ten uscat poate fi recunoscut si prin aparitia unor pete rosietice in special in timpul ierneii, dupa expunerea la frig, la vant, soare, sapun, lotiuni alcoolizate, creme cu glicerina, etc.

Pentru a ne curata obrazul, daca avem un ten uscat, este indicat sa folosim o crema grasa sau un lapte demachiant.

O buna curatire a unui ten uscat se poate obtine si folosind o bucata de unt de cacao, pe care o trecem pe fata. Untul de cacao are efectul de a ingloba impuritatile si fardul.

Dupa curatarea unui ten uscat este indicatsa folosim o lotiune tonica pentru ten uscat sau o infuzie de plante (tei, musetel).

Sunt contrindicate sapunurile, apa calda si cea calcaroasa precum si cremele dure, pe baza de stereati.

Seara, dupa ce curatam tenul, aplicam o crema grasa, nutritiva, pe baza de lanolina.

Mastile utile pentru tenul uscat trebuie sa aiba in compozitie castraveti, morocov, lamaie. De asemenea, pentru tenul uscat se folosesc si mastile alcatuite din ou, amidon, si cele pe baza de caolin. Se recomanda, de asemenea, o data la doua saptamani baie de aburi timp de 10 minute, in apa in care s-a adaugat musetel sau salvie.

Pentru ingrijirea tenului uscat se mai folosesc:

  • laptisorul de matca, mierea de albine, produsele lactate (smantana), lapte caimac.

Pentru persoanele cu ten uscat se recomanda plimbarile in ploaie; apa de ploaie este foarte buna pentru tenul uscat.

Tenul mixt

Tenul mix este cel mai des intalnit tip de ten, el fiind caracterizat de o secretie grasa pe nas, barbie, frunte, restul tenului fiind uscat. Ingrijirea zilnica a acestui tip de ten trebuie sa tina seama de aceste caracteristici.

Curatirea tenului mixt se face cu o crema sau lapte demachiant, apoi se sterge obrazul cu un tampon de vata imbibat cu o lotiune din plante (musetel, tei) sau o simpla lotiune tonica. Dupa demachiere se aplica o crema de noapte.

Dimineata se aplica o creme de zi, ce va servi atat ca protectie a pielii, dar si ca baza pentru machiaj. Excesul de crema se indeparteaza.

Obrazul nu trebuie sa fie sters puternic cu prosopul, ci doar cu apasari usoare.

Mastile pentru ten nu trebuie sa lipseasca, iar masajul trebuie sa devina o rutina.

Seara, este indicat sa aplicam o crema grasa in jurul ochilor pentru prevenirea ridurilor. Ochii este indicat sa=i stergem zilnic cu o infuzie de albastrele sau musetel.

Pentru ingrijirea unui ten mixt este bine sa nu se foloseasca in exces crema pe zonele grase.

Tenul deshidratat

Orice horma de deshidratare poate deteriora tenul iremediabil, de aceea, cand observam o astfel de actiunea asupra tenului, este bine sa luam imediat masuri. Avand in vedere ca pielea noastra contine 70% apa, toate reactiile ce au loc la nivelul pielii se realizeaza intr-un mediu hidric, iar lipsa unui astfel de mediu sau existenta unuia cu un continut mai redus de apa, poate determina afectarea tenului in timp.

Tenul deshidratat se intalneste indeosebi la persoanele in varsta, atunci cand eliminarea apei este mai mare decat absorbtia ei de catre organism.

Deshidratarea pielii mai poate fi datorata si unor afectiuni sau a unei ingrijiri cosmetice defectuoase.

Tenul deshidratat se trateaza ca orice ten uscat, aducand prin cremele folosite, aportul necesar de apa. Daca tenul se irita usor, aplicam o crema protectoare.

Pentru a evita formarea ridurilor, in fiecare seara se aplica o grema grasa in jurul ochilor, evitand aplicarea vreunei creme pe obraji.

Nu este indicata folosirea sapunului mai mult de o data pe saptamana, iar dupa folosire se utilizeaza imediat o crema grasa.

Pentru tenul deshidratat, se recomanda ca in perioadele reci sa se foloseasca pe timpul zilei o crema grasa.

Demachierea se face cu lapte sau cu crema demachianta, urmata de aplicarea unei lotiuni tonice si aplicarea unei creme grase hranitoare.

Acestea sunt printre cele mai comune tipuri de ten. Evident, particularitati mai intalnim, astfel, mai exista si: tenul pletoric, tenul casetic, tenul senil, tenul ridat.

Vrei un ten sanatos? Alege laptisorul de matca pur!

Cea mai simpla metode de a-ti pastra tineretea tenului si de a-ti revigora pielea este folosirea laptisorului de matca pur.

Adio imbatranire, adio riduri! De acum avem laptisorul de matca pur! Chiar daca par niste cuvinte pompoasa, va garantez ca rezultatele pe care le veti obtine cu laptisorul de matca pur, vor fi cu adevarat spectaculoase.

Cei ce folosesc regulat laptisor de matca pur si crud cu siguranta vor imbatrani frumos. Daca vreti sa va pastrati tenul frumos si sanatos, folositi macar de 4 ori pe an laptisorul de matca pur.

Laptisorul de matca este bogat in aminoacizi, unii dintre ei ce nu pot fi sintetizati de catre organismul uman, de aceea ei sunt numiti si esentiali. Acesti aminoacizi ii luam dintr-o serie de alimente, iar ce este cel mai important, ei se gasesc la indemana noastra in laptisorul de matca pur si crud.

La Apiland veti gasi mai multe sortimente de laptisor de matca pur si ECO, indicat in imunitate scazuta, epuizare fizica si psihica, in tratamente cosmetice, pentru intinerirea tenului, dar si pentru par.

Laptisorul de matca crud are o consistenta cremoasa si un gust acrisor.

Iata si niste tipuri de masti pentru ten cu laptisor de matca pur ecologic, masti recomandate de cei de la Apiland:

  • O masca excelenta se poate obtine omogenizand un amestec format din doua linguri de faina de secara cu o lingurita de ulei de masline si o lingura de miere la care adaugam un gram de laptisor de matca pur si o lasam sa actioneze timp de 30 de minute.
  • Se poate apela si la un avocado bine zdrobit din care luam o lingura pe care o amestecam cu o lingura de miere si o lingurita de ulei de masline si adaugam un gram de laptisor de matca pur. Si aceasta masca este recomandata sa fie lasata sa actioneze tot o jumatate de ora.
  • Rezultate excelente se obtin amestecand un galbenus proaspat de ou cu o lingura de smantana si o lingura de miere in care se inglobeaza o lingura de pulpa de piersica bine coapta si un gram de laptisor de matca pur. Timpul optim de actiune si este si in acest caz de o jumatate de ora.
  • Impotriva ridurilor putem folosi si polen proaspat. Sunt suficiente 25 de grame de polen proaspat inglobate in 125 de grame de miere la care adaugam patru lingurite de morcov ras fin, sase linguri de branza de vaci proaspata si un gram de laptisor de matca pur. Pasta bine omogenizata se lasa sa actioneze pe fata, gat si decolteu in jur de 45 de minute.

VEDETI AICI TOATA GAMA DE PRODUSE PE BAZA DE LAPTISOR DE MATCA DE LA APILAND.
Pe blogul celor de la Apiland veti gasi o serie de articole interesante despre sanatate, ingrijire, cosmetica.

zonia.ro%20

Leave a Reply

Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies