Unele dintre cele mai sanatoase produse cosmetice sunt cele pe baza de produse apicole.
Apicultura a constituit o indeletnicire straveche a omului, cunoscuta inca de acum 4-5 mii de ani, din papirusurile egiptene, din scrierile elene, din retele medicinii lui Hipocrate, din cronicile lumii antice, fiind cunoscuta si de stramosii nostri.
Apicultura moderna de asta reprezinta o sursa de sanatate de care noi romanii nu stim sa ne folosim indeajuns.
Vorbim astazi despre produse apiterapice, de genul: pastura, polenul, veninul de albine, propolisul, laptisorul de matca, etc.
Polenul, de exemplu, este alcatuit din particule fine de plante si care poarta celulele masculine ale regnului vegetal., Marimea particulelor din care este format variaza si este imposibil ca albinele sa-l transporte ca atare de la flori pana la stup, deoarece ar cadea din cosuletele lor. In aceste conditii, albinele lucratoare sunt obligate sa faca o granulare a polenului, acoperind grauncior cu grauncior cu aglutinati, fie o solutie hidrosolubila, fie o solutie liposolubila.
Pastura este polenul cules de albine si conservat in faguri. In compozitia pasturii intra principalele ingrediente alimentare: proteine, lipide, glucide, vitamine si numeroase oligoelemente, inclusiv fier, cobalt, fosfor. Pastura poate fi astfel utilizata cu bune efecte in tratarea anemiilor la copii.
Propolisul numit si cleiul de albine, este preparat de albine prin culegerea secretiilor plantelor care se caracterizeaza printr-o rezistenta biologica inainta, in primul rand mesteacanul, care are de suferit putin de pe urma factorilor daunatori. Se pare ca secretiile mugurilor au un rol esential in apararea acestei specii.
Laptisorul de matca
Laptisorul de matca, are o valoare nutritiva, dovada constituind-o dezvoltarea enorma a matcii hranite cu acest laptisor. Este unul din preparatele folosite pe scara foarte larga in terapia asteniilor, starilor postoperatorii sau dupa boli acute grave, precum si in denutritiile din cursul unor boli cronice.
Laptisorul de matca este considerat de cercetatorii in domeniul cosmeticii naturiste ca fiind un elixir al tinerii tenului.
Datorita proprietatilor sale regeneratorii si tonifiante, laptisorul de matca este folosit ca ingredient in creme, lotiuni, masti pentru tenurile ridate prematuri si pentru tenurile aspre, lipsite de elasticitate.
Laptisorul de matca este foarte folosit in industria cosmeticelor, valoarea acestuia fiind data de compozitia sa chimica atat de compleza si variata. Astfel, pe langa aminoacizii ce ocupa un loc central in procesul de crestere si functionare a organismului, laptisorul de matca mai contine si proteine, zaharuri grasimi, vitamine: A1, B1, B2, B6, C, E, PP si acid pantotenic, fermenti, hormoni, etc.
Tenurilor ultraridate le este recomandata o masca obtinuta din amestecul unei fiole de laptisor de matca cu o lingura de ulei de masline si doua linguri de faina de secara.
Pentru a reda stralucirea si elasticitatea tenului, mastile obtinute din amestecul unui galbenus sau albus de ou (se va tine cont de natura tenului: tenului uscat ii este indicat galbenusul de ou, celui gras -albusul de ou) cu laptisor de matca sunt extrem de eficiente. Amestecul obtinut este lasat sa actioneze asupra tenului pentru maxim jumatate de ora dupa care se indeparteaza cu apa calduta. La sfarsit acestei proceduri, pentru un efect sporit de improspatare, tenul se clateste cu apa rece.
Mierea, component de baza al multor produse cosmetice
Mierea este un element natural ce contine 20% apa, 70-80% un amestec de glucoza, fructoza, foarte putine zaharuri si cantitati mici de protide. Contine cantitati importante din toate vitaminele solubile in apa, acizi organici, esente parfumate de flori, unele substante minerale ca: fier, mangan, cupru, siliciu, calciu, potasiu, aluminiu, magneziu, etc. Complexitatea compozitiei mierii, determina ca aceasta sa fie foarte apreciata si foarte valoroasa in acelasi timp. Calitatile nutritie ale mierii sunt incontestabile, fiind apreciate de oamenii de stiinta ca fiind foarte valoroase, cercetatorii aratand ca 100 g miere contine 335 calorii.
Mierea este o sursa foarte buna de energie, fiind un produs hipercaloric care se digera usor si se absoarbe repede. Are proprietati bactricide, distrugand numeroase bacterii patogene pentru om, si actiune laxativa cand este ingerata pe stomacul gol. Faptul ca cercetatorii au dovedit ca mierea este un produs terapeutic foarte util in diverse actiune, a determina o amploare deosebita in evolutia tratamentelor pe baza de produse apicole, asa numita apiterapie.
Datorita continutului ei, mierea este folosita cu alte substante la prepararea unor produse cosmetice pe care le putem realiza in casa:
- pentru tenul deshidratat si ofilit: miere de tei 5 g, lapte fiert 20 ml, tarate de grau 5 g, sub forma de masca.
- pentru tenul acneic: miere 10 g, sulf pp 10 g, sub forma de masca.
- pentru tenul gras, seboreic, cu porii dilatati: tunctura de propolis 10 ml, miere 10 g, infuzie de patlagina 10%, 50 ml, sub forma de comprese.
- pentru tenurile sensibile, usor iritabile: tinctura de propolis 20 ml, infuzie din plante 5%, folosind un amestec in parti egale din: coada soricelului, musetel, talpa gastii, flori de soc, sub forma de comprese.
- pentru hranirea si catifelarea pielii: laptisor de matca 12 fiola, miere de albine 1 lingurita, pulpa de dovleac data prin razatoare 1 lingura, sub forma de masca.
- pentru tenurile vestejite si imbatranite: miere si polen cate 10 g. Decoct de vasca 10% – fiert timp de 20 de minute, dupa care se strecoara si se amesteca cu mierea si polenul, sub forma de comprese.
- contra acneei: tinctura de propolis 10 picaturi, lapte 50 ml drojdie de bere 5 g. Cu amestecul respectiv se tamponeaza portiunile cu cosuri.
- pentru toate tipurile de ten: sfecla rosie data pe razatoare 50 g, miere 50 g, laptisor de matca 2 tablete dizolvate in apa, sub forma de masca.
- pentru tenurile cuperozice: suc de cartofi 50 ml, miere 50 g, tinctura de propolis 10 picaturi, sub forma de comprese.