Ceaiul inseamna sanatate, frumusete, tinerete
Minunatul si venerabilul ceai este considerat in lume atat ca o metoda foarte buna de tratament, deci folosit in sanatate, dar si pentru momente de delectare.
Ceaiul este folosit in tratarea unor afectiuni de genul: gripa, durere de stomac, probleme ale ficatului, stress, sindrom postmenstrual, etc.
Multi dintre noi ne-am facut un tabiet atunci cand ne incearca o raceala sa luam o mana de plante si sa punem de-un ceai. Un ceai de tei ori de sunatoare, de musetel ori de macese.
Oamenii prefera in general ceaiurile in locul medicamentelor, iar dupa parerea mea, acest lucru trebuie mai mult promovat.
Pentru relaxare poti sa cumperi din cand in cand un ceai aromat. Daca nu vrei sa mai consumi cafea, poti, de asemenea, sa treci pe ceaiuri, iar recomndarea este, daca esti un bautor inrait de cafea, sa incepi cu niste ceaiuri ce au la baza un continut de cofeina, ca de exemplu, ceaiul verde si ceaiul negru. Poti trece treptat catre ceaiuri cu un continut mai redus de cofeina, cum ar fi ceaiurile aromatice ce au in compozitie si ceai verde (ceaiul de iasomie in amestec cu ceai verde ori diversele tipuri de ceaiuri de fructe in combinatie cu ceai verde).
Un mic dejun sanatos poate fi o cana de ceai alaturi de paine prajita cu branza slaba de vaci, cu un iaurt mic, etc.
Ceaiul este in definitiv un aliment sanatos. Ceaiul contine cofeina, polifenoli si uleiuri esrntiale, fiecare cu actiuni benefice asupra organismului.
Cafeina din ceai ce poarta numele si de teina este la randul ei un stimulet al sistemului nervos central si al circulatiei sanguine, motiv pentru care ceaiul este folosit si ca tonis, aceasta teina fiind prezenta in mai toate tipurile de ceai, in special cele pe baza de frunze. Ceaiul negru contine o cantitate foarte mare de teine, de aproape trei ori mai mare decat ceaiul verde, deci ceaiul negru este un foarte puternic stimulent, mult mai puternic decat cafeaua, de exemplu.
Uleiurile esentiale din ceai, cele ce dau o aroma relaxanta ceaiului vin la randul lor sa intregeasca efectul de calmare, de relaxare, de placere emanat de ceai asupra corpului nostru.
Consumul periodit de ceai ne ajuta si la hidratare, deci, putem bea si ceai in ocul celor 2 litri de lichide zilnice sau in completarea lor.
Ceaiul este placut in special pentru gustul, insa, nu de putine ori ceaiul este cu adevarat neplacut la gust, si totusi, este bine sa trecem peste acest mic inconvenient prezent la anumite ceaiuri.
Avand in vedere ca exista popoare ce au crescut in timp in „cultura ceaiului”, servirea ceaiului fiind un adevarat ritual, este bine sa ne aplecam macar partial asupra acestui obicei. Este bine sa ne facem un mic obicei din a servi ceaiul, iar daca aleg aceasta servire intr-o perioada anume din zi, este bine sa perpetuam obiceiul. Servirea unui ceai dupa amaiaza, chiar cand ajungem acasa de la serviciu, poate inseana o reintregire a familiei, o sedere placuta impreuna imprejurul unei cesti placut mirositoare de ceai.