Daca n-ati auzit pana acum de mierea Manuka, este cazul sa aflati.
Mierea Manuka este o miere 100% naturala, monoflora, adica rezultata in urma polenizarii de catre albine al unui singur tip de floare, anume floarea arborelui de Manuka.
Arborele de Manuka sau Leptospermum Scoparium (denumirea sa latina) este un arbore ce creste doar in anumite insule din Noua Zeelanda.
Despre Mierea Manuka se stie ca are proprietati curative deosebite, fiind folosita cu precadere de catre triburile Maori cu secole in urma. Ea a fost descoperita mai apoi de primii colonisti europeni, care i-au si dus faima peste mari si tari.
In anul 1981, dr. Peter Molan, director in cadrul unui departament de cercetare al universitatii Waikato din Noua Zeelanda, a descoperit proprietatile miraculoase ale mierii de Manuka: proprietati antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice si antifungice, etc. Aceasta descoperire a facut din mierea de Manuka o vedeta internationala.
Mierea de Manuka are un pret destul de ridicat, insa, raportat la ceea ce inseamna aceasta miere pentru sanatatea noastra, putem spune ca este un pret foarte mic.
Iata si cateva variante de preturi pentru diversele tipuri de miere de Manuka:
- MIERE DE MANUKA RAW ACTIVA 16+ 500G – pret 197,00 lei;
- MIERE DE MANUKA RAW ACTIVA 12+ 500G – pret 175,00 lei;
- MIERE DE MANUKA RAW ACTIVA 7+… – pret 127,00 lei;
- MIERE DE MANUKA RAW ACTIVA 12+ 250G – pret 90,00 lei.
Mierea de Manuka se comercializeaza sub 3 forme la ora actuala:
- miere de Manuka destinata exclusiv consumului – nu are o activitate antibacteriana semnificativa. Aici se incadreaza mare parte din mierea de Manuka comercializata;
- mierea de Manuka Activa – cu aport antibacterian peroxidica, un produs al albinelor rezultat in cantitati foarte mici;
- mierea de Manuka UMF – sau mierea cu activitate antibacteriana non-peroxidica – acest tip de miere este produs in cantitati foarte mici de catre albine, ea fiind si mierea cea mai scumpa din lume.
Administrarea – conform indicatiilor dupa prospecte:
ADULTI:
• Mentinere, pentru sustinerea sistemului imunitar – 1 lingurita /zi , preferabil dimineata cu 30 min inainte de masa ( goala sau pe o bucatica de paine)
• Tratament: 1 lingurita, 30 min inainte de masa, 3-4 ori pe zi
COPII:
• Mentinere, pentru sustinerea sistemului imunitar – 1/2 lingurita /zi , preferabil dimineata cu 30 min inainte de masa ( goala sau pe o bucatica de paine sau in lapte cu cereale/ alte lichide)
• Tratament: 1/2 lingurita 30 min inainte de masa, 2-3 ori pe zi
Cercetarile indica faptul ce rezultatele cele mai bune sunt obtinute cand mierea poate fi folosita in mod natural/ nediluata. Insa nu toate persoanele pot tolera usor mierea , incat uneori este necesar sa fie diluata in lichide ( insa ,atentie, lichidele sa nu fie fierbinti, pentru a nu distruge calitatile terapeutice ale mierii) sau luata cu o bucatica de paine. Mai ales copii par sa prefere mierea in lichide sau pe paine.
Pentru tratarea infectiilor care nu sunt localizate pe tractul digestiv este indicat ca mierea sa fie tinuta in gura, sub limba o perioada de cateva minute si nu inghitita imediat.
Durata tratamentului
Se recomanda un tratament de minim 1 luna ( 2 borcane de miere de Manuka de 500g), dupa care se refac analizele. Tratamentul trebuie continuat pana cand analizele confirma elimiarea infectiei.
Se recomanda apoi un tratament de mentinere de 1 lingurita/zi ( 1 borcan de miere de 500g ajunge 6 saptamani) pentru inca 2-3 luni. Acesta va ajuta la stimularea sistemului imunitar si reducerea riscului de reinfectare.