Grigore Vasiliu Birlic

Un mare actor, Birlic, ne lumineaza cu rolurile sale ramase celebre pentru publicul roman

 

Un mare actor roman, probabil printre cei mai mari; dupa gustul meu, clar cel mai mare. Birlic a fost un rasfatat al rolurilor, faima descurgandu-i atat din acest „rasfat”, venit din talent si conjunctura, dar si din trasaturile deosebite ale omului-actor ori actorului-om, Grigore Vasiliu Birlic.

Nascut in Falticeni, la data de 24 ianuarie 1905, Birlic a vrut sa devina clovn initial, insa, a fost redirectionat de tatal sau catre teatru.

Birlic a fost un geniu al teatrului, motivul recunoasterii de catre marii regizori ai vremii, insa, nu numai de regizori; publicul roman l-a iubit si-l iubeste si astazi, la fel ca odinioara.

Birlic a devenit celebru in special pentru rolurile sale celebre din piesele lui Caragiale: Cracanel, din D-ale Carnavalului, Costachel Gudurau din Telegrame, Lefter Popescu din Doua loturi. Evident, s-a remarcat in multe alte roluri celebre, precum a fost nenea spirache (Spirache Necsulescu) din Titanic Vals de Tudor Musatescu ori Jupanul Conciano in Badaranii de Carlo Goldoni.

Fizicul sau celebru, in total contrast cu natura actorului i-a devenit aliat de foarte multe ori, in foarte multe comedii in care maretul Birlic a facut furori.

Si azi, ca si ieri, Birlic este iubit de public, de la mic la mare, de la tanar la varsnic. Eu personal nu cunosc persoane care sa-si fi exprimat in vreun fel aversiunea fata de actorul „Birlic”.

Sa-l cistim cum se cuvine pe mare nostru actor, Grigore Vasiliu Birlic, si sa ne mai aducem aminte din cand in cand de rolurile sale celebre.

zonia.ro%20
Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies