Masti naturale facute in casa, alternativa la indemana oricui
Masti naturale pentru ten, facute in casa, din lapte si derivate din lapte, este ceea ce va propunem in continuare. Chiar daca o masca facuta in casa iti ia ceva timp, totusi, rezultatele te vor mobiliza, si mai mult de atat, iti vor demonostra si necesitatea aproape iminenta de la o varsta inainte, in a apela la aceste masti naturale pentru ten.
Laptele si derivatele sale, datorita actiunii imediate si calmante sunt folosite pentru tenurile uscate ofilite, usor iritabile. Unele derivate din lapte (iaurtul, laptele batut) le putem folosi si in cazul tenurilor grase, pentru cresterea aciditatii pielii.
Iata cateva combinatii in care sunt folosite produsele lactate:
- 2 linguri de branza de vaci, 1 galbenus de ou, 10 picaturi apa oxigenata. Se amesteca branza pana se obtine o pasta, se adauga galbenusul de ou si apa oxigenata si se amesteca pana la omogenizare. Produsul obtinut se aplica pe fata si pe gat timp de 10-15 minute; se indeparteaza cu apa calduta, apoi rece. Acest amestec este folositor pentru tenul patat si pistruiat.
- 2 linguri de branza de vaci, 2 linguri miere de albine. Pasta rezultata din amestec este indicata pentru tenul ridat, sensibil, lipsit de suplete.
- 50 g branza de vaci, 1 lingurita de smantana, 1/2 lingurite sare de bucatarie. Masca este indicata tenurilor seboreice.
- 1 lingurita caimac de lapte, 2 lingurite suc de morcovi sau morcov ras, amidon sau talc, 1/2 lingurita ulei de germeni de grau. Aceasta masca este indicata tenului iritat, congestionat.
- lapte 100 g, faina 50 g, borax 1 g. Pasta cu actiune calmanta, in cazul arsurilor usoare, produse de radiatiile solare.
- lapte 500 g, bicarbonat de sodiu 1/2 lingurite. Solutia este indicata pentru spalarea zilnica a fetei dupa o ora se sterge fata cu un tampon de vata inmuiat in infuzie de musetel. Aceasta masca este indicata pentru tenul congestionat si iritat.
- lapte 100 g, fragi 200 g. Se storc fragii intr-o panza deasa, se adauga laptele. Amestecul se toarna intr-o sticla si se agita. Se obtine lapte de fragi, indicat ingrijirii tenurilor grase.
- masca cu iaurt: se aplica timp de 10 minute, de 2-3 ori pe saptamana. Este calmanta, astringenta si hranitoare si este indicata in special tenurilor seboreice si acneice.
- pentru un tenul seboreic se recomanda o masca pe baza de tarate.. In cazul unui ten seboreic si imbacsit, gomajul sau curatarea obrazului se poate face cu o faina cosmetica preparata din urmatorul amestec: 100 g tarate de grau cernute, o lingura amidon de porumb, o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, putin borax.
Fiindca ultima varianta de masca naturala pe care o puteti realiza in casa are la baza taratele de grau, trebuie saq stiti ca ele reprezinta adevarate minuni pentru sanatate. Nu ezitati sa folositi taratele de grau de cate ori aveti prilejul. De asemenea, retineti ca din tarate de grau, pe langa mastile de fata, ori de utilizarea lor in diverse cure de slabire, puteti sa faceti un bors delicios, foarte bun pentru sanatate.

Iata mai jos o retete de bors pe baza de tarate de grau, din care puteti consuma zilnic 2 cani (cca 400 ml) si o sa remarcati o deosebita stare de bine, ca sa nu mai discutam ca borsul din tarate de grau este foarte indicat in diverse afectiuni. Insa, lasand la o parte aceste afectiuni, doua cani de bors pe zi va poate imbunatatii starea pielii dumneavoastra.
Retetea de bors cu tarate de grau:
- 500 g tarate
- 5 litri apa
- o lingura de uste (adica materiale solid dintr-un bors mai vechi); daca nu aveti uste, folositi miez de paine (cat o nuca mica pe care o lasati in bors timp de o zi, dupa care trebuie sa aveti grija sa o scoateti);
Turnati apa calda (50-60 de grade) peste taratele de grau, adaugati si botul de paine. Lasati painea in bors pentru o zi, dupa care o scoateti. Amestecati in bors de doua ori pe zi – indicat dimineata si seara. Tineti borsul la cald si aveti grija ca in lipsa ustelor, borsul nu va iesi prea grozav, de aceea este bine sa pastrati din primul bors materia solida (adica taratele umede). Aceste tarate de grau umede, dupa ce ati consumat zeama de bors, le puteti depozita in borcane si pune la frigider, ori le puteti pune in pungi de plastic si pastra la frigider.
Retele vechie de masti naturale facute in casa sunt deosebit de utile pentru ten. Ganditi-va ca le-au incercat in timp foarte multe femei, iar aceste retete s-au pastrat de pe vremea bunicii.
Exista si in comert masti naturale hidratante foarte bune pentru ten, ce pot fi folosite de acele dintre voi care nu au timpul necesar pentru a realiza acasa o astfel de masca.