Despre riduri si tratarea lor. Informatii diverse legate de felul cum putem intarzia aparitia ridurilor si felul cum putem ameliora efectul acestora dupa aparitie.
Ridurile sunt aparute odata cu subtierea pielii si pierderea elasticitatii acesteia. Cat timp pielea este supla, orice incretire a pielii dispare odata cu disparitia contractiei fetei, cea care a generat respectiva incretitura. Pielea care si-a pierdut supletea, isi pierde si capacitatea de revenire la starea de neted, iar ridurile se pastreaza si dupa ce fata s-a decontractat. Odata cu inaintea in varsta, liniile generate de miscarile de contractie ale fetei se transforma in riduri, ce se adancesc odata cu pierderea elasticitatii pielii si odata cu subtierea acesteia.
Imbatranirea determina ca celulele pielii sa inceapa producerea unui exces de radicali liberi. In pielea imbatranita, antioxidantii nu sunt niciodata suficienti. Radicalii liberi sunt lasati sa cauzeze membrelor celulare, proteinelor precum si ADN-ului.
Primele semne de riduri apar la pielea sensibila din jurul ochilor, acestea fiind in fapt adancirea liniilor produse de zambet, numite popular „laba gastei”. Urmeaza apoi ridarea obrajilor si mai apoi a buzelor. Odata cu imbatranirea, pielea devine mai sensibila si mai uscata, motiv pentru care se favorizeaza aparitia ridurilor, pe fondul liniilor de contractie ale fetei. Evident, pe langa procesul natural de imbatranire, exista si o serie de alti factori ce determina sau doar accelereaza procesul de aparitie a ridurilor. Iata cativa astfel de factori: dietele si nutrientii alimentari, tonusul muscular, expresiile fetei, stresul, oboseala, ingrijirea tenului sau mai bine zis neingrijirea tenului, expunerea la un mediu poluant. De asemenea, un alt factor ce nu poate fi in vreun fel masurat ori controlat este factorul ereditar, ce poate determina aparitia unor riduri.
Cel mai important factor in aparitia ridurilor este cel solar. Expunerea la soare pentru un timp indelungat, si intr-o anumita frecventa, nu numai ca usuca pielea, dar duce si la generarea radicalilor liberi ce dauneaza ceulelor pielii. Soarele este cel mai de temus dusman al pielii. Conform studiilor de cercetare, mai mult de 90% din procesul de aparitie a ridurilor se datoreaza expunerii la soare. De asemenea, expunerea la soare nu inseamna doar mersul la plaja si bronzarea; mai mult de 70% din aceste procese se datoreaza activitatilor zilnice, timp in care omul este expus razelor soarelui. Razele ultraviolet contribuie la erodarea pielii si la apritia ridurilor, iar efectele expeunerii la soare sunt insumate in timp, chiar daca nu au efecte imediate.
Recomandari pentru ameliorarea si atenuarea ridurilor, precum si pentru prevenirea acestora:
– ulei de primula
– vitamina B complex plus
– seleniu
– siliciu
– vitamina C
– zinc
– calciu si magneziu
– capsule cu ulei de in
– crema cu colagen
-crema cu elasten
– extract de seminte de struguri
– herpanacin
– Vitamina D
Dintre plantele utile in ameliorarea ridurilor:
– acerola
– pudra de lucerna verde
– aloe vera
– tataneasa
– hamameis
– seminte de limba mielului
– meriso
– seminte de in
– radacina de ghimbir
– lavanda
– iarba lamaioasa
– patrunjel
– seminte de dovleac
Cercetatorii au demonostrat in timp ca imbatranirea poate fi prevenita si intarziata printr-un consum potrivit de vitamina E.
De asemenea, retineti aspectul celor mai important mentionat aici, evitati pe cat posibil expunerea la soare, in special a tenului. Soarele accelereaza aparitia ridurilor, iar efectele le veti resimti intr-o masura cumulata in timp.