Minunata sunatoare

Sunatoarea este unul din miracolele oferite de natura; femeile din zilele noastre au cam uitat-o, din pacate.

 

Cunostinte despre efectele miraculoase ale sunatoarei ca medicament sunt destul de vaste, avand in vedere numeroasele studii de cercetare. Din multitudinea de plante medicinale, sunatoarea se transforma in medicamente in cantitati impresionante, fiind una din cele mai fervente luptatoare impotriva farmaciei alopate. Sunatoarea si-a creat deja un renume in directia medicamentelor antidepresive si nu numai. Faptul ca un procent important din populatia lumii, in special femei, sufera de depresie, reprezinta un punct important in dreptul minunatei sunatoare.

Sunatoarea sau Hypericum perforatum, este o planta ce creste prin fanete, pajisti, poieni, paduri, liziere si chiar pe marginea drumului; o gasim si in locurile cele mai aride din spatele blocurilor, ori in parcurile si locurile de joaca pentru copii. Uscarea se face la umbra, in locuri foarte bine aerisite, in strat gros de maximum un centimetru si jumatate. Dupa uscare, iarba de sunatoare se pastreaza in pungi de hartie, in locuri lipsite de umiditate si fara lumina.

Iata si cateva moduri in care poate fi pastrata si folosita sunatoarea:

Pulberea de sunatoare. Se macina foarte fin, cu rasnita electrica de cafea, tulpinile uscate de sunatoare, dupa care se cern printr-o sita fina (cum ar fi cea pentru faina alba). Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum cincisprezece zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ repede). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 si 22.

Infuzia combinata de sunatoare. In jumatate de litru de apa se pun la macerat 3-4 linguri de sunatoare maruntita vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de sunatoare, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi).

Tinctura de sunatoare. Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de sunatoare uscata, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 12 zile, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.

Uleiul de sunatoare. In jumatate de litru de ulei de masline, de samburi de struguri sau de susan, se pun 10 linguri de flori de sunatoare uscata si maruntita nu foarte fin. Se lasa amestecul la soare, vreme de doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul obtinut se trage intr-o sticla inchisa la culoare, care se pastreaza in locuri intunecoase si reci.

Iata si cateva din afectiunile ce pot fi tratate de catre sunatoare:

– depresie –  infuzia combinata, din care se administreaza cate o cana de trei ori pe zi, in cure de 60-90 de zile, urmate de 3-4 saptamani de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.- meteosensibilitatea – tinctura de sunatoare, cate o lingurita de patru ori pe zi, in cure de maximum 6 saptamani, urmate de 2 saptamani pauza.
– tulburarile obsesiv-compulsive – se administreaza infuzia combinata de sunatoare, cate o jumatate de cana, de 4-6 ori pe zi, in cure de trei luni, urmate de o luna de pauza- anxietatea – combinatie de sunatoare cu tei (Tilia argentea), in proportii egale, din care se ia cate o lingurita de pulbere, de 4 ori pe zi, cu putina apa.
– obezitatea si ingrasarea pe fondul dezechilibrelor emotionale – infuzia combinata de sunatoare, cate un litru – un litru si jumatate pe zi, care se bea in reprize, cu 30-60 de minute inainte de masa.
– colita de fermentatie – se administreaza pulberea de sunatoare, cate o lingurita rasa, de patru ori pe zi, in cure de 30 de zile, urmate de 21 de zile de pauza. Sunatoarea se ia pe stomacul gol, inainte de masa, ori la minimum doua ore dupa ce am mancat. – hepatita cronica si acuta – infuzia combinata de sunatoare, cate un litru pe zi, in cure de 6 saptamani, urmate de alte 3 saptamani de pauza. Cei carora le este contraindicat aportul de lichide vor lua pulbere de sunatoare, cate 4 lingurite pe zi.
– insomnia – tinctura de sunatoare, de 3 ori pe zi, ultimele doze la orele 19 si 22. Este un tratament simplu, care va face somnul mai odihnitor si mai regenerant, chiar daca nu va mari semnificativ perioada de timp in care dormim.

Acestea ar fi cateva din cele mai cunoscute afectiuni in care se recomanda consumul de sunatoare, sub diferite forme de administrare.

Dupa cum puteti observa, sunatoarea este cu adevarat un miracol al naturii, un miracol destul de uitat in ultima vreme, chiar si de catre femei, mult prea ocupate cu „pastilele la moda”.

zonia.ro%20
Info GDRP | Termeni și condiții | Politica de confidențialitate | Politica cookies